Tiga Belas Aurat Wanita Anda Perlu Tahu

Posted on

1. Bulu kening

Menurut Bukhari, Rasullullah Saw melaknati perempuan yang mencukur alias menipiskan bulu kening alias meminta supaya dicukurkan.
-Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.
2. Kaki
Menggunakan gelang berloceng – Serta janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) supaya diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.
 -Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.
Keterangan: Menampakkan kaki serta menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki khususnya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga semacam pelacur dizaman jahiliyah.
3. Wangian
Siapa sahaja wanita yang menggunakan wangi-wangian kemudian melalui sebuah kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu sudah dianggap meperbuat zina serta tiap-tiap mata ada zinanya khususnya hidung yang berserombong kapal kata orang kini hidung belang.
-Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah serta Hibban.
4. Dada
Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi tersanjungn hadapan dada-dada mereka.
– Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.
5. Gigi
Rasullulah Saw melaknat perempuan yang mengikir gigi alias meminta supaya dikikirkan giginya. Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah.
-Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani

6. Muka serta leher

Dan tinggallah kalian (perempuan) di rumah kalian serta janganlah kalian menampakkan perhiasanmu semacam orang jahilliah yang dahulu.

Keterangan: Bersolek (make-up) serta menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher semacam orang Jahilliyah.
7. Muka serta tangan
Asma Binti Abu Bakar sudah menemui Rasullulah dengan menggunakan pakaian yang tipis.
Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang suda berhaid tak boleh baginya menzahirkan anak buah badan kecuali pergelangan tangan serta wajah saja.
-Petikan dari Hadis Riwayat Muslim serta Bukhari.
8. Tangan
Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan logam itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tak halal baginya.
– Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani serta Baihaqi.
9. Mata
Dan katakanlah terhadap perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan setersanjungan dari pemandangannya
– Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Sabda Nabi Muhamad Saw: Jangan hingga pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kalian hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan sesemakinnya tak dibenarkan hukumnya haram.
-Petika dari Hadi Riwaya Ahma, Abu Daud serta Tirmidz.
10. Mulut (suara)
Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berkata jadi bercita-cita orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, namun ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik.
– Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.
Sabda Rasulullah Saw: Sesungguhnya bakal ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) serta penyanyi perempuan, maka Allah bakal tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
– Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.
11. Kemaluan
Dan katakanlah terhadap perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka serta menjaga kehormatan mereka.
– Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Jika seorang perempuan itu solat lima waktu, puas pada bula Ramadan, menjaga kehormatannya serta mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya.
– Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.
Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dirinya sudah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.
– Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud serta Ibnu Majah.
12. Pakaian
Barangsiapa menggunakan pakaian yang berlebih-lebihan khususnya yang menjolok mata , maka Allah bakal memberbagi pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.
– Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii serta Ibn Majah.
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud: Hai NABI-NABI katakanlah terhadap isteri-isterimu, anak perempuanmu serta isteri-ister orang mukmin, hendaklah mereka menggunakan baju jilbab (baju labuh serta longgar) yang demikian itu supaya merek muda dikenal .
Lantaran itu mereka tak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan pakar Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian namun telanjang yang condong pada maksiat serta hebat orang lain untuk meperbuat maksiat.
Mereka tak bakal masuk Syurga serta tak bakal mencium baunya.
– Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari serta Muslim.
Keteranga: Wanit yang berpakaian tipis/jaran, ketat/ membentuk serta berbela/membuka tersanjungn-tersanjung tertentu.
13. Rambut
Wahai anakku Fatimah! Ada pun perempuan-perempuan yang bakal digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka merupakan mereka itu di dunia tak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.
– Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari serta Muslim.
Sumber : Tempo Islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *