Manfaat Besar Apabila Kita Diam Dan Mendengar Azan. Rugi Siapa Yang Bercakap Ketika Azan

Posted on

Azan merupakan panggilan atau seruan yang biasa didengar oleh setiap muslim yang ingin melakukan Solat, Azan merupakan salah satu syiar agama Islam yang paling agung, yang berfungsi memberitahukan datangnya waktu solat fardhu.

Lidah kelu di saat kematian. Kematian pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati,mengapa kebanyakan orang yang nazak (hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa, lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya menahan kesakitan sakaratul maut.

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :

“Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya.”

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apapun semasa azan berkumandang. Sebagai orang Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri,mengapa azan kita tidak boleh mendiamkan diri !

Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba, maka kita tidak dapat mengucapkan kalimah lailahaillallah.. yang mana sesiapa yg dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut…Allah menjanjikan syurga untuknya.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu walaupun nyawa sedang dicabut. ““Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah “Lailahaillallah” semasa sakaratul maut menghampiri kami.. Amin… amin.. amin Yarobbala’lamin.”

Adab-adab lain semasa mendengar azan ialah:

  1. Menjawab Azan
  2. Selawat untuk Nabi Muhammad saw
  3. Berdoa setelah azan
  4. Berdoa diantara Azan dan Iqamah
  5. Tidak meninggalkan masjid setelah azan

Sumber : Rencah Rasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *