Golongan Darah O Lebih Cepat Meninggal

Posted on

Jika kita bercakap mengenai golongan darah, mesti ada saja cerita menarik yang tidak akan habis untuk dihuraikan. Salah satu perbincangan dan kontroversi yang paling fenomenal adalah mengenai mitos yang mengelilingi jenis darah.

Semua jenis jenis darah mesti mempunyai mitos dan cerita masing-masing, seperti jenis darah O yang dia meninggal lebih cepat daripada jenis darah yang lain. Adakah anda percaya pada mitos?

Foto ilustrasi

Perlu diingat sebelum ini, jenis darah O adalah jenis majoriti kumpulan darah. Data terkini mengatakan bahawa lebih daripada 43 peratus orang di dunia ini mempunyai jenis darah O. Ini bermakna, jenis darah ini agak mendominasi. Oleh itu, jangan terkejut jika terdapat banyak gosip dan mitos yang muncul di sekitar jenis darah O.

Kemudian, bercakap mengenai mitos yang mengatakan jenis darah O mati lebih cepat sebenarnya telah menjadi perdebatan lama. Malah, bukan sahaja orang biasa yang membuat kekeliruan tentang ini, tetapi juga pakar perubatan.

Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh para saintis dari Hospital Perubatan dan Pergigian Universiti Tokyo, mengatakan bahawa jenis darah O sangat terdedah kepada kematian. Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang jenis darah O akan mati lebih cepat. Kerana, selepas semua, terdapat proses dan sebab, termasuk kematian bagi pemilik Jenis Darah O.

Lebih jelas, dikatakan jika orang yang mempunyai jenis darah O harus lebih berhati-hati dalam setiap kegiatan sehari-hari. Kerana apabila cedera, seperti kecelakaan atau pisau goresan, jenis darah O adalah sukar untuk melakukan pembekuan. Akibatnya, apabila cedera maka pendarahan akan terus berlaku dan itu adalah risiko kematian terbesar.

Berbeza dengan jenis lain jenis darah yang dapat menggabungkan darah dengan cepat supaya apabila terjadi kecederaan, pendarahan tidak akan terus menyala. Jadi, jika anda mempunyai jenis darah O, anda harus sentiasa berhati-hati dalam setiap aktiviti. Tetapi jangan pernah menghadkan aktiviti anda untuk takut kecederaan. Terus melakukan aktiviti seharian, tetapi sentiasa berhati-hati.

Sumber : aliffchannel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *