Bahayanya Beg Plastik Hitam Untuk Bungkus Makanan

Posted on

Mungkin disebabkan ciri-cirinya yang agak praktikal, murah, dan mudah diperolehi. Bermula dari membawa barangan runcit dari pasar raya, menyimpan barang-barangan di rumah, membungkus makanan yang baru dibeli di pasaran. Walaupun praktikal, beg plastik mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan anda, terutamanya beg plastik hitam.

Sehingga sekarang masih ramai orang yang menggunakan beg plastik hitam sebagai pembungkus makanan padahal tabiat ini mungkin sangat, sangat merbahaya. Malah, beg plastik hitam hanya disyorkan untuk penggunaan membungkus sampah sahaja.

Sekilas tentang beg plastik hitam

lombokita.com

Beg plastik terdiri daripada pelbagai jenis dan saiz. Bermula dari kecil, sederhana dan besar. Ada yang putih, merah, atau hitam. Perbezaan jenis beg plastik adalah berdasarkan kepada bahan asas dan bagaimana ianya dibuat. Beg plastik ini adalah produk kitar semula, di mana bahan asal beg plastik yang tidak lagi digunakan.

Dalam proses pembuatan, beg plastik kitar semula ini akan dipanaskan pada suhu tertentu sehingga cair dan diberi bahan kimia tambahan yang sebenarnya boleh membahayakan tubuh. Bahan-bahan untuk membuat beg plastik hitam termasuk polyvinyl chloride (PVC) yang telah ditambah penstabil plumbum, residue, dan cadmium.

Bahan asas yang tidak sesuai dan penggunaan bahan kimia dalam beg plastik boleh membuat makanan tercemar jika digunakan sebagai pembungkus makanan. Jika keadaan ini terus dibenarkan, ini akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk:

Menyebabkan kanser

Satu bahan yang membuat beg plastik hitam akan terurai apabila terdedah kepada suhu panas. Bahan ini boleh melekat pada objek atau makanan yang berada di dalamnya dan jika imemasuki badan ini akan mencetuskan kanser.

Gangguan sistem saraf

Di samping mencetuskan kanser, dioxin atau sebatian berbahaya dalam plastik hitam juga boleh menyebabkan kerosakan pada sistem saraf. Kerosakan kepada sistem saraf boleh menjejaskan prestasi organ-organ lain dalam badan.

Pembengkakan hati

Kompaun yang terkandung dalam beg plastik hitam sangat mudah diuraikan jika terdedah kepada haba dari makanan atau minuman, sehingga tercemar. Jika seseorang makan makanan atau minum minuman yang tercemar, risiko menyebabkan pembengkakan hati.

Gangguan sistem pembiakan

Bahan kimia tambahan yang digunakan dalam pembuatan beg plastik hitam retak juga berisiko menyebabkan gangguan sistem pembiakan.

Beg plastik mempunyai banyak kelebihan yang tentunya dapat memudahkan orang, seperti menyimpan atau membawa barangan. Walau bagaimanapun, lebih baik jika beg plastik ini tidak digunakan untuk membungkus makanan secara langsung, terutama beg plastik hitam.

Kerana beg plastik hitam terbuat dari bahan yang berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Sebaliknya, anda boleh menggunakan bekas plastik makanan yang telah piawainya terbukti selamat untuk pembungkusan makanan.

Sumber: Aliffchannel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *