“Acne Diet”, Rahsia Mudah Miliki Kulit Bersih Dan Licin Yang Kamu Tak Tahu

Posted on

Kita ketahui bahwa diet dan jerawat berkaitan.

Apa yang anda makan memberi kesan bagaimana fungsi tubuh anda secara keseluruhan, dan kulit anda adalah organ terbesar anda. Oleh itu, ia adalah alasan mengapa apa yang baik untuk jerawat tidak jauh berbeza daripada apa yang baik untuk keseluruhan tubuh yang sihat.

Jadi mulakan Acne Diet sekarang! Makanan yang seimbang adalah ideal untuk mengurangkan keradangan dan hormon yang mengawal hormon (sebum).

Berikut adalah petua utama untuk mendapatkan kulit bersih:

#1 Minum Banyak Air Putih

Badan anda mempunyai 60 peratus air, jadi tidak hairanlah anda perlu minum air yang mencukupi untuk mengoptimumkan proses fizikal. Minum air juga penting untuk membetulkan jumlah kalori harian – selalunya kita keliru rasa lapar kerana dahaga, jadi apabila ragu-ragu minum air terlebih dahulu. Air adalah asas kulit yang sihat dan bersih, sebaiknya mengambil 8 gelas setiap hari.

Foto – The Independent

#2 Tolak Gula

Gula jelas bukan sebahagian daripada diet jerawat. Pastikan pengambilan gula harian anda dalam dua hingga empat hidangan fruktosa yang dicadangkan dalam buah, dan elakkan gula yang ditemui di tempat lain, seperti dalam karbohidrat halus atau manisan. Gula terutamanya dari sumber tertentu, boleh memburukkan jerawat dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

#3 Elak Makanan Yang Diproses

Makanan yang diproses cenderung mengandungi lebih banyak gula, garam dan lema daripada yang kita perlukan, sementara makanan yang anda sediakan dengan bahan-bahan segar di rumah cenderung lebih sihat kerana anda boleh mengawal apa yang anda masukkan. Mungkin ia kelihatan sukar dan lebih mahal pada mulanya, tetapi sekali anda telah menampung dapur dengan bahan masakan asas yang diperlukan secara rutin, anda akan mendapati bahawa masakan di rumah bukan hanya sihat, ia juga lebih murah.

Foto – Live Science

#4 Beri

Seperti sayur-sayuran, lebih banyak antioksidan yang anda makan, lebih baik. Diet yang kaya dengan antioksidan boleh mengurangkan jerawat ringan dan sederhana. Cuba seleksi seperti strawberi, blueberries, blackberries, cherries dan goji berries.

#5 Teh Hijau

Cuba masukkan teh hijau ke dalam diet anda – ia kaya dengan polifenol?. Polifenol meningkatkan aliran darah dan oksigen ke kulit, memperbaiki keseluruhan penampilan, rasa dan yang paling penting, kesihatan.

Foto – Happy Body

#6 Sayuran Hijau

Wanista cadangkan anda mengambil lebih banyak bit, brokoli, bunga kobis, timun, kale, salad, bawang, kacang, cili dan bayam. Lebih banyak sayuran yang anda masukkan, lebih jelas kulit anda dan tubuh anda lebih sihat.

#7 Coklat Gelap

Coklat gelap adalah jenis coklat paling sihat yang anda boleh cuba. Ia agak rendah gula dan bergantung kepada jenisnya, mengandungi sedikit susu tanpa susu. Ia juga mengandungi zink, satu lagi nutrien baik untuk merawat pertumbuhan jerawat. Walaubagaimanapun dinasihati mengambil coklat secara sederhana.

Foto – Medical Xpress

Semoga acne diet anda berjalan dengan baik dan anda miliki disiplin yang kuat dalam menolak makanan yang tidak sihat.

Sumber : Wanista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *