9 Fakta Tentang Dubai yang Ramai Orang Tidak Tahu

Posted on

Dubai adalah salah satu bandar paling pantas membangun di dunia. Pada tahun 1960-an, ia adalah padang pasir yang tandus dengan beberapa bangunan dan kini ia adalah bandar yang paling padat penduduknya di Emiriah Arab Bersatu! Adakah anda tahu bahawa terdapat sebuah resort ski yang besar di tengah-tengah padang pasir di Dubai?

Berikut adalah fakta yang paling menarik mengenai Dubai yang mungkin akan memukau anda.

#9. Syurga kereta mewah.

Kredit foto: © depositphotos   © depositphotos

Polis Dubai menggunakan kereta mewah seperti Aston Martin, Ferrari, atau Mercedes. Sudah tentu, kereta sedemikian digunakan kebanyakannya untuk pameran. Walau bagaimanapun, kadang kala anggota polis memandunya untuk meronda kawasan mesra pelancong yang kaya.

Kredit foto: © tumblr/ jetsetter-life

Terima kasih kepada pertumbuhan ekonomi, sesetengah warganegara yang kaya juga mampu membeli kereta mewah. Kereta sport polis mungkin digunakan untuk mengejar pemilik kereta sedemikian dalam hal kegiatan yang tidak sesuai atau tidak sah.

Kredit foto: © k30.kn3.net   © crankandpiston/ Mick Bramley

Malangnya, ribuan kereta berprestasi tinggi yang ditinggalkan boleh ditemui di Dubai. Alasan untuk ini agak mudah: kebanyakannya telah dibeli sebelum krisis kewangan pada tahun 2009. Apabila ekonomi teruk, mereka tidak mempunyai pilihan selain meninggalkan kereta mereka supaya tidak membayar cukai.

#8. 77% daripada populasinya adalah pendatang.

Kredit foto: © depositphotos   © depositphotos

Hanya 23% orang yang tinggal di Dubai dilahirkan di UAE. Pekerja yang membina bangunan baru biasanya pendatang dari Pakistan, India, dan Bangladesh. Perlu diingat, kualiti kehidupan mereka berbeza secara drastik daripada gaya hidup mewah rakyat UAE.

#7. Haiwan peliharaan yang luar biasa.

Kredit foto: © imgur/ eastATLsanta

Kita semua tahu bahawa orang kaya mempunyai cita rasa yang luar biasa dan rakyat Dubai tidak terkecuali. Sheikh dan ahli perniagaan yang kaya biasanya memelihara citah, harimau, dan singa sebagai haiwan kesayangan. Namun sekarang tidak lagi. Sekarang, haiwan tersebut adalah diharamkan untuk dipelihara di Emiriah Arab Bersatu. Negara ini telah meluluskan undang-undang yang mengharamkan pemilikan dan perdagangan haiwan liar dan berbahaya.

#6. Cukai baru sahaja dilaksanakan di Dubai.

Kredit foto: © eastnews

Pada masa lalu, Dubai adalah sebuah bandar bebas cukai. Percukaian telah menjadi projek selama 10 tahun terakhir yang berlaku selepas kejatuhan ekonomi bandar tersebut. Sebab utama pelaksanaan cukai adalah percubaan untuk meningkatkan pendapatan Dubai.

Emiriah Arab Bersatu melaksanakan VAT pada kadar 5% pada 1 Januari 2018. Namun, hampir 100 produk, perkhidmatan penjagaan kesihatan, dan pendidikan masih bebas cukai.

Kadar VAT di Emiriah Arab Bersatu agak rendah berbanding dengan piawaian dunia. Sektor runcit Emiriah Arab Bersatu akan dilindungi dan kenaikan harga tidak akan membebankan orang yang berpendapatan rendah.

#5. Sebuah bandar yang pesat membangun.

Kredit foto: © depositphotos   © eastnews

Menurut Indeks Momentum Bandar dari tahun 2014, Dubai adalah salah satu negara yang paling pesat membangun- 42 stesen kereta api bawah tanah dibina dalam masa 3 tahun!

Apatah lagi, kini Dubai sedang membina taman hiburan terbesar yang dipanggil Dubailand yang akan merangkumi pulau tiruan dan pusat peranginan.

#4. Sebahagian besar hotel Burj Khalifa dihiasi dengan emas tulen.

Burj Khalifa adalah salah satu hotel paling mewah di dunia. 8,000 meter persegi (86,111 kaki persegi) dihiasi dengan emas 22 karat.

#3. Di Dubai, robot mengambil bahagian dalam perlumbaan unta.

Kredit foto: © eastnews   © eastnews

Daripada perlumbaan kuda tradisional, terdapat perlumbaan unta di Dubai. Fakta yang paling mengejutkan adalah bahawa robot mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut bukannya manusia. Kos setiap robot adalah dari $3,000 (RM12,000) hingga $10,000 (RM40,000). Selama bertahun-tahun, perlumbaan ini telah menarik minat ramai orang.

#2. Kawasan kejiranan di bawah kubah akan dibina lebih besar daripada Monaco.

Akan ada kawasan seluas 4.5 juta meter persegi di bawah kubah yang akan dilengkapi dengan teater, pusat membeli-belah, hotel, dan taman. Bangunan ini akan dibina khas untuk pejalan kaki dan akan dibekalkan dengan komputer yang memastikan iklim yang selesa.

#1. Terdapat sebuah resort ski dalam bangunan di Dubai.

Terdapat sebuah resort ski dalam bangunan seluas 22,500 meter persegi di pusat membeli-belah terbesar di Dubai. Resort ini mempunyai gunung buatan setinggi 85 meter (279 kaki) dengan 5 cerun sepanjang 400 meter (1,300 kaki). Selain itu, cerun bersebelahan adalah kawasan taman permainan seluas 3,000 meter persegi yang mempunyai bola salji gergasi, dan gua ais.

Sumber : Era Baru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *